Kambodsja

En uke i Kambodsja fikk meg til å smile og gråte om hverandre. Besøk på killing fields og fengsel fra Røde Khmers herjinger står i sterk kontrast til de utrolige hyggelige menneskene du treffer i Phom Penh. Og templene i Siem Riep er noe av det vakreste jeg har sett.

Phnom Penh
Phnom Penh er en utrolig hyggelig by, folk er blide og sjarmerende. Tuk tuk er den eneste taxien du får og om du sier nei takk til «Lady, tuk tuk»? så smiler de like bredt og slapper av i vogna si. Innbyggerne er stolte av byen sin og bevisste på historien. De ønsker å formidle det som skjedde, men er like opptatt av å bygge landet.

Alle har en historie, alle har en slektning eller bekjent som forsvant under Pol Pot. 2 millioner av Kambodsjas 7 millioner innbyggere døde, en hel generasjon. Vi besøkte et fengsel og killing fields like ved byen, det var sterke inntrykk.

Guiden vi hadde der var fantastisk. Han fortalte blant annet hvor vanskelig det var for mange menn i Kambodsja å gifte seg for medgiften er hele 5000 dollar. Selv hadde han prutet det ned til 2000,- Mannen jobber og kona er hjemmeværende, men det er hun som styrer økonomien i familien. Lønna hans gikk rett til henne. Men som han sa så godt «Happy wife, happy life»:)

Til tross for den triste historien, jeg skulle gjerne vært lenger enn de to dagene jeg var i Phnom Penh. Blide folk, god mat, fin by. Rett og slett god stemning! Anbefaler absolutt besøk der.

Siem Riep
Siem Riep er stedet du bor når du skal besøke Angkor Wat og de andre flotte templene. Kontrasten var stor til Phnom Penh, for Siem Riep er en by bygd for turister. Men det betyr også et flott marked og restauranter med god mat. Vi fikk besøke en familie litt utenfor turistmekka. Der fikk vi servert en nydelig middag og snakket med barna der som lærte engelsk på en egen liten ettermiddagsskole som nærmiljøet stod bak. Nydelige blide barn.

Templene
Mange tror det bare handler om Angkor Wat, men nei. Du kan besøke templer en hel uke. «I´m templed out», ble et begrep etterhvert. Men det tar en stund før du kommer dit for disse byggverkene er helt fantastiske!

Angkor Wat er størst og vi var på plass klokka 5.30 om morgenen (sammen med flere hundre andre) for å se soloppgangen. Dessverre var ikke den av de beste den dagen, men å sitte i stummende mørke og se de enorme tempeltårnene dukke opp når sola kom var en flott opplevelse uansett.

Vi besøkte også Angkor Thom som inneholder flere tempel, det er der scenen i Thomb Raider er fra. Det kuleste tempelet er kanskje Ta Phrom Temple, også kalt Jungle Temple. Der vokser trærne opp av tempeltakene. Bayon Temple var også veldig kult. Det er ikke bare de store bygningene som imponerer, det er like mye alle detlajene, utskjæringer i vegger og tak, overalt. Det er en helt enorm jobb som ligger bak.

Crossing border express line
Vi skulle reise hjem fra Bangkok så den siste dagen var en 6-timers busstur fra Siem Riep til Bangkok. Grensekryssingen fra Kambodsja til Thailand var en nervepirrende og interessant opplevelse. Da vi kom til grensen (som man må gå over), var køen til passkontrollen ca 3 timer lang. Da ble det litt for fristende å betale 15 dollar under bordet for å komme raskere gjennom. Slikt man kan gjøre når man har guide som kjenner de rette folka.

Men det ble litt mer spennende enn vi hadde tenkt. Guiden vår måtte gå gjennom før oss siden hun er fra Thailand. Vi ble plassert et sted i midten av ingenting mens en fyr på moped stakk med passene våre. Forsåvidt en interessant halvtime der vi studerte alle som passerte grensen med enorme mengder varer. Men han kom heldigvis tilbake etter en stund og ledet vei mens vi småløp etter for å få krysse grensen køfritt. Problemet var bare at han tok oss med midt foran køen slik at alle kunne se at vi passerte. Da eksploderte noen franskmenn som hadde stått der et par timer og de ropte og lagde bråk da de skjønte ståa, og  fikk med seg en stor del av køa. Vi ble stoppet og det rett i åsynet på de sinte folka. Det var 5 nervepirrende minutt med komplett kaos før de geiledet oss ut en annen inngang og vi kom oss inn i Thailand lett skjelvende.

Kambodsja anbefales, kontraster vi alle har godt av å se. Og blidere folk finner du ikke mange steder. Turen min var med Gadventures og begynte med 3 dager i Vietnam som jeg også har blogget om. Her er noen bilder, flere finner du på Flickr.

Angkor Wat, sunrise

Angkor Wat, sunrise

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat

Buddha

Buddha

Ta Phrom

Ta Phrom

Barn i Siem Riep

Barn i Siem Riep

Siem Riep

Siem Riep

Central Market, Phnom Penh. Tar en liten lur.

Central Market, Phnom Penh. Tar en liten lur.

ses

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

tweets

"Courage is not the absence of fear but the awareness that something else is more important"
%d bloggers like this: